Mango chutney (Nahm djim mamuang)

Mango chutney (Nahm djim mamuang)Mango chutney har ikke sin oprindelse i Thailand, men stammer fra Indien, Sri Lanka og Pakistan. Her nydes den som sødt tilbehør til stærke risretter. Det er dog et usædvanligt godt tilbehør til diverse former for thailandsk stegt ris, hvorfor jeg har valgt at bringe en opskrift her i Thaikøkkenet. Man kan sagtens købe mango chutney færdiglavet, men disse produkter er ofte fyldt med tilsætnings- og konserveringsstoffer. Laver du den selv har du styr på hvad der kommes i chutneyen  og du har oven i købet mulighed for at variere smag, konsistens og styrke så det passer lige netop til dig og dem du vil servere chutneyen for. Fremgangsmåden er bl.a. hentet fra et andet sødt tilbehør fra det thailandske køkken (Sød chilisovs/Nahm djim wahn)

Dette skal du bruge

  • 2 let modne mangofrugter
  • 3-4 røde chili
  • 2 dl rørsukker
  • 1 1/2 dl god vineddike
  • ½ tsk groft salt
  • 1 spsk. frisk revet ingefær
  • 1/2 tsk garam masala (se nedenfor!)

Garam masala:

  • 4 spsk korianderfrø
  • 3 spsk kardamommefrø med skal
  • 2 spsk spidskommen
  • 1 spsk hel sort peber
  • 1 tsk hele nelliker
  • 2 små stænger hel kanel

Forberedelse

Fremstil Garam masala ved at tørriste alle krydderierne på en varm pande i 5-6 min. Knus kardemommen let og skil frøene fra skallerne. Bland krydderierne og findel dem enten i en morter eller en elektrisk kaffekværn, foodprocessor eller lignende. Det skal ende med at blive et groft pulver.

Chutney:

Skræl mangofrugterne og skær frugtkødet ud i små stykker. Drysses med groft salt Flæk chilierne og skrab frøene ud. Hak det frøløse chilikød fint Bland sukker med garam masala

Tilberedning

Hæld vineddike og sukker op i en lille gryde Bring eddike og sukker i kog, skru lidt ned for varmen og kog lagen ind i ca. 5-8 min. Tilsæt mango, chili og ingefær og lad chutneyen koge ind til en tyk klæbrig substans. (Det tager ca. 1/2- 3/4 t) Hæld chutneyen på steriliserede glas og vent med at skrue låg på til det heler er helt afkølet

Tips

Chutneyen kan reguleres i konsistensen ved at variere sukker/eddike forholdet. Det samme opnås ved at afkorte eller forlænge kogetiden. Jo længere tid jo tykkere substans. Prøv dig frem!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s